Zomer

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de zomer en daarmee over de seizoenen en het jaar. We leren de kinderen werken met de tijdlijn van het jaar en de seizoenscirkel. Zo leggen we nu al een basis voor tijdsbesef en voor het werken met tijdlijnen van de geschiedenis in de midden- en bovenbouw. Maar het is natuurlijk ook heel spannend om te tellen over hoeveel dagen je jarig bent; alle foto’s van de kinderen worden op de tijdlijn gehangen bij hun verjaardag. Dat is meteen een leuk gespreksonderwerp: Wat was je mooiste verjaardag?

Bij elk thema behandelen we een beroep, bij het thema zomer is dat in het ene jaar de postbode die verjaardagskaarten en andere post brengt en het andere jaar de imker die zorgt voor de bijen en honing. We behandelen dus ook insecten als de bij en de vlinder… En waarom is het in de zomer eigenlijk zo warm? We hebben het over de zon en over dag en nacht. Bij de zomer hoort het strand met eb en vloed en vissen, schelpen, zeesterren, kwallen, sponzen, zeehonden en waterplanten. We gaan proberen twee precies dezelfde stranden te maken: met evenveel schelpen, zand, zout water…

Verwonderingsvragen die je kunt stellen zijn: Wat vinden jullie mooi aan de zomer? Hoe ziet jullie ideale strand eruit? Zijn er dieren en zo ja welke? Zijn er huisjes of restaurants? Is het er warm of koud? Is er veel zon? Zijn de dagen lang of kort? Wilt u op school meedoen in het thema? Superleuk! Klik hier voor ideeën voor het thema Zomer I. Klik hier voor alle ideeën voor het thema Zomer II.

Boeken

Eddie'S Emmer

Eddie’s emmer
Kes Gray
Uitgeverij Holland

Eddie wil maar een ding voor zijn verjaardag. GEEN computerspelletje, GEEN nieuwe sportschoenen en ook GEEN mooie fiets. Hij wil een emmer. Eddie’s emmer is heel bijzonder. ‘Denk erom dat jullie van mijn emmer afblijven!’ waarschuwt hij zijn vader en moeder. Maar zouden ze luisteren?! Een fantasierijk verjaardagsverhaal over een klein cadeau met grote gevolgen…

De kleine walvis

De kleine walvis
Benji Davies
Uitgeverij LS Amsterdam

De kleine walvis vertelt het verhaal van een eenzaam jongetje en een kleine walvis die op het strand aanspoelt. Hun vriendschap verandert hun levens voorgoed. Dit prentenboek is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2017!

De mooiste vis van de zee
Marcus Pfister
Uitgeverij De vier windstreken

Omdat de mooiste vis van de zee al zijn schatten voor zichzelf wil houden, vinden de andere vissen hem niet aardig. Sfeervol prentenboek met waterverfillustraties waarop glitterende hologrammen zijn aangebracht.

rosa

Rosa’s reuze zonnebloem
Emma Damon
Uitgeverij Sjaloom, Amsterdam

Rosa wil de mooiste en grootste zonnebloem van de wereld planten. Maar elke keer gebeurt er weer iets, waardoor het zonnebloemzaadje niet kan groeien, totdat…

Zonnige zomer

 Zonnige zomer
R.S. Berner
Uitgeverij Lannoo

De kersen zijn rijp, de kinderen lopen op blote voeten en na een korte onweersbui schijnt alweer de zon. Rotraut Susanne Berner vertelt in kleurrijke beelden grote en kleine avonturen.

Stanley the Mailman

Stanley the mailman
William Bee
Peachtree Publishers
It’s going to be a busy day for Stanley! He gets up early to sort through all of the mail in his post office. Then he sets off through town to deliver it all. Myrtle, Little Woo, and Charlie all receive exciting gifts and letters. But will everyone be happy with what’s in Stanley’s mail bag?

Prentenboeken

Fido en de bloem
Eva Schirdewhan
ISBN    9789044836882

Dit verhaal won de Key Colours Illustrator’s Award 2018. Een betoverend
en aandoenlijk verhaal dat laat zien dat zorgzaamheid en
doorzettingsvermogen lonen. O, wat mooi! De
kleine Fido vindt de gele bloemen boven hem prachtig als sterren. Maar
opeens ligt er eentje zomaar op de grond. Kan Fido de bloem helpen en
hem weer laten stralen in de lucht?

De piraten komen!
John Condon
ISBN    9789025773236

Snel, verstop je! De piraten komen eraan! Of toch niet? Tom kijkt altijd
uit over de zee, om te kijken of er misschien piraten onderweg zijn naar
het dorp. Maar altijd als hij denkt dat hij iets ziet en alarm slaat, is
er niets aan de hand. Iedereen in het dorp gelooft niets meer van Toms
waarschuwingen. Maar wat als er straks echt piraten aankomen? John
Condon schreef een grappig verhaal met een wel heel onverwachte twist
aan het einde. Matt Hunt maakte hiervoor zijn illustraties, met verf,
krijt, pennen én een computer!

Kleine vos op zoek naar overal & nergens
Thysa Zevenbergen en Ru de Groen
ISBN: 9789492995070

De tekst van Ru de Groen past perfect bij haar fraaie afbeeldingen en
neemt je mee met de reis die Vos maakt naar Overal en Nergens!

Het verhaal begint als Kleine Vos heerlijk in de zon zit, vlinders
vliegen om haar hoofd aan de waterkant. Wat heeft ze het toch goed in haar mooie bos. Maar toch komt er een nacht waarop zij niet kan slapen.
Gedachten dwarrelen door haar hoofd: Zou er niet ergens een land zijn
waar het nog beter en nog mooier is?

Dit idee laat haar niet los en zij vraagt het grote, wijze hert naar de
weg die zij moet gaan.
‘Het land dat jij zoekt ligt overal en nergens,’ luidt zijn antwoord.

Dan begint haar lange reis op zoek naar geluk. Een juweel vooral in beeld!

Spellen

Deze bordspellen zijn extra leuk om samen te spelen! Kijk ook eens bij de andere seizoenen, want de meeste spelletjes zijn het hele jaar door leuk.


Oogsttijd
In het voorjaar hebben we allerlei groente gezaaid in de moestuin. Nu is het zomer en staat de tuin vol met heerlijke groente. Tijd voor de oogst! Tijdens het oogsten van de maïs, wortelen, tomaten en boontjes gaat de warme zomer langzaam over in de gure herfst. Zal het lukken om alle groente te oogsten, voordat het herfst is? Oogsttijd is een eenvoudig te leren spel met een verrassende opbouw. De spelers ontdekken gaandeweg dat elkaar helpen veel kan opleveren. Aantal spelers: 2-8. Speelduur: circa 10 minuten.

Boomgaardje
Boomgaardje is een coöperatief geheugenspel met een kleurendobbelsteen en een driedimensionale kersenboom.
De kinderen willen sappige kersen plukken, maar ook de brutale raaf sluipt eropaf. Wie kan de vruchten het snelst oogsten? Boomgaardje stimuleert de herkenning van kleuren en vormen, het geheugen en samenwerken. Aantal spelers: 2-4. Vanaf 3 jaar.

Mijn eerste boomgaard

De spelklassier Boomgaard voor de allerkleinsten. De regels zijn aan de leeftijd aangepast en het spelmateriaal is speciaal voor kleine kinderhanden gemaakt. De mooie handzame houten stukken nodigen uit tot vrij spelen en stimuleren de motorische vaardigheden. Vanaf ca. 2 jaar 1 tot 4 spelers

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Deze sites raden wij aan:

http://www.hethofderspelen.nl/

https://www.leerspellen.nl/

Uitjes

Strandvondstenmuseum
Al in de Middeleeuwen was er sprake van strandroof. Burgers struinden stranden af op zoek naar aangespoelde waardevolle spullen. Thijs Bakker en zijn familie hebben de strandvondsten van het strand van Castricum en Bakkum over een periode van zo’n 75 jaar bewaard, de oorsprong en betekenis van de voorwerpen uitgezocht en gedocumenteerd. Een unieke verzameling welke uitgebreid is met vondsten van derden recente vondsten, vondsten van de huidig actieve jutters, films en nog veel meer! U kunt genieten van rondleidingen, (educatieve) films, de vele anekdotes en meer. Het strandvondstenmuseum is zeker een bezoekje waard!

Muzee Scheveningen
In komt u alles te weten over het leven van, op en in de zee. Natuur en cultuur, samengebracht onder één dak. Ontdek hoe men leefde aan boord van een bomschuit en daal af in de ijskoude duisternis van de diepzee.

Afbeeldingsresultaat voor fries scheepvaart museum sneek

Fries Scheepvaart Museum
In het Fries Scheepvaart Museum staat de geschiedenis van de Friese scheepvaart centraal. Maar ook de historie van de stad Sneek en omgeving komen in het museum ruimschoots aan bod. Het gaat dus niet alleen over skûtsjesilen, de Sneekweek en de Friese zeemacht, maar ook over de Elfstedentocht of over de Sneker Waterpoort. En er is ook een prachtige verzameling zilver te zien. Er is een gezellig museumcafé en voor de kinderen is er een spannend Kindermuseum. Zo is er voor iedereen wel wat te beleven! 

juttersmuseum001002.jpg

Juttersmuseum Zandvoort
Parfum, aanstekers, een mammoettand, hele en halve poppen, oud oorlogsmateriaal, schoenen, speelgoed, brillen, flessenpost, resten van schepen of vliegtuigen, een stukje metaal van een NASA-raket; je kunt het zo gek niet bedenken! Alles heeft ook een eigen verhaal en laat je een stukje geschiedenis zien. Die geschiedenis ga je in het Juttersmuseum ontdekken. 

Maritiem Museum Rotterdam

In het Maritiem Museum Rotterdam ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Luister naar verhalen, bewonder topstukken uit onze vooraanstaande collectie of doe mee aan een van de vele activiteiten. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon. 

het begin museum enemo

E-Nemo
NEMO is het grootste Science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol        spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en  technologie.  

Naturalis
Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet, een reuzenkrab; in Naturalis in Leiden genieten jong en oud van de natuur. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertellen in het museum het verhaal van onze planeet. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, live preparaties, quizzen en activiteiten maken van een bezoek telkens weer een avontuur. Een leuke en leuke leerzame verjaardag vier je in Naturalis!