Gespreksonderwerpen
We hebben het over de winter en de veranderende temperatuur en de effecten daarvan op het leven om ons heen. We kleden ons anders en hoe doen dieren dat eigenlijk in de winter? Er zijn plekken op aarde waar het altijd koud is: de polen. En er zijn plekken waar het juist altijd warm is, rond de evenaar. We hebben het over de begrippen smelten en vriezen.
En waar is de zon in dit seizoen? Er worden veel feesten gevierd, zoals Sinterklaas, kerstmis en andere lichtfeesten en natuurlijk Oud & Nieuw. Dat is meteen een leuk gespreksonderwerp: Wat was uw favoriete feest en waarom?
Bij elk thema behandelen we een beroep en deze keer is dat het ene jaar de brandweer die ook met warm en koud te maken heeft en het andere jaar de dokter, want in de winter zijn we vaker ziek dan in de zomer.
Verwonderingsvragen die je kunt stellen zijn: Wat is jullie favoriete fantasiewerelddeel? Is het er warm of koud? Welke dieren zouden er leven, wat is de temperatuur? Is dat het hele jaar hetzelfde? Wat voor avonturen zou je er kunnen beleven? Wilt u op school meedoen in het thema? Superleuk! Klik hier voor ideeën voor het thema Winter I. Klik hier voor alle ideeën voor het thema Winter II.
Boeken
Stella, ster van de sneeuw
Gay, Marie-Louise
Uitgeverij; Van Goor, Amsterdam
Sam heeft nog nooit sneeuw gezien. Hij stelt er daarom een heleboel vragen over aan zijn oudere zus Stella. Hij wil o.a. weten of sneeuwpoppen ook eten, waarom zijn mond rook maakt als hij praat en hoeveel sneeuwvlokjes er in een sneeuwbal zitten. Overal heeft Stella een toepasselijk antwoord op. Grappig, fantasierijk boek dat ingaat op de vele kleutervragen rondom de winter.
De kleine walvis in de winter
Benji Davies
Uitgeverij Luiting – Sijthoff
Als Boys vader niet thuis komt na het vissen, gaat hij op onderzoek uit. Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vriend de kleine walvis. Lukt het hem om zijn vader te vinden?
Een ijsbeer in de tropen
Hans de Beer
Uitgeverij: Meander/ 4 windstreken
Een kleine ijsbeer drijft op een ijsschots weg uit zijn witte poolwereld. Hij komt in een land waar alles groen is. Hij ziet er planten en bloemen en ontmoet vreemde dieren. Wat een avontuur! Toch wil hij graag weer terug naar huis. Zijn nieuwe vriend Hippo het nijlpaard weet daar wel iets op… Een zonnig ijsberen-verhaal.
Een lichtje in de nacht
Coby Hol
Uitgeverij: De Eenhoorn
Dit prentenboek voor de oudste peuters en de jongste kleuters vertelt op een fantasievolle wijze hoe het vroeger ‘s nachts altijd pikdonker was. De dieren vroegen aan de zon om ook ‘s nachts te schijnen. Maar de zon zei dat ze dat niet kon omdat ze dan aan de andere kant van de aarde moest zijn. Maar ze beloofde wel voor een oplossing te zorgen. Dat bleek de maan te zijn. Maar omdat de dieren toen de zon niet bedankten, wordt de maan nu voortdurend groter en kleiner. En af en toe verdwijnt ze nog eens voor een nacht!
The Snail and the Whale
Julia Donaldson
Uitgeverij Pan Macmillan
Dit boek vertelt het verhaal van een slak die met een walvis op wereldreis gaat. Onderweg zien ze van alles: bergen, vulkanen, stranden en oceanen. Maar dan slaat het noodlot toe, de walvis spoelt aan. De kleine slak is te klein om haar vriend te helpen maar bedenkt een slim plan om de walvis toch te redden.
Spellen
Bordspellen
Deze bordspellen zijn extra leuk om samen te spelen! Kijk ook eens bij de andere seizoenen, want de meeste spelletjes zijn het hele jaar door leuk.
Bibber Pinguïn
Kun jij de ijsblokken verwijderen en weer bovenop leggen, zonder de stapel te laten vallen? Dit spel is extra spannend, omdat de pinguïn tussen de beurten door, bibbert van de kou. Houd jij de stapel in evenwicht?
Tijdens het spel ‘Little Cooperation’ proberen vier kleine dieren hun iglo terug te winnen. Maar let op,
de ijsbrug dreigt in te storten! Alleen door goed samen te werken kan het spel worden gewonnen.
Je patiënt Sam voelt zich helemaal niet lekker. Ben jij een goede dokter en kun je hem zonder te bibberen weer beter maken, of raak je de zijkanten? Pak het pincet en probeer al zijn gekke kwalen eruit te halen. Kun jij die nare kikker uit Sam z’n keel halen en die verrekte spier repareren? Als je de zijkanten raakt gaat de neus branden en ben je af. De dokter die de meeste kwalen verwijdert wint het spel en maakt Sam beter.
Online
Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Deze sites raden wij aan:
Uitjes
Natuurmuseum Brabant is een familiemuseum, en dat betekent dat er veel aandacht is voor kinderen. Overal bij de tentoonstellingen zijn dingen te doen: knopjes, opdrachten of extra weetjes. Zo kun je mammoetjagen en “vuur maken” in IJstijd! , theedrinken in het huisje van Kikker en je verkleden als Kikker, meefietsen met reizende dieren in De Reis of zelf een ‘wolventattoo’ zetten in De Ware Wolf.
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is ook tijdens de winter geopend. Er kan worden genoten van een prachtig winters aangekleed museum met o.a. een ijsbaan, een antieke carrousel, kampvuurtjes en verschillende kinderactiviteiten.
Het Nijntje museum is de wereld in het klein. In tien themaruimten ontdekken peuters en kleuters stap voor stap de wereld om hen heen. De prentenboeken van Dick Bruna zijn de inspiratie voor deze werelden. Zo is er het huis van Nijntje, de dokter, de dierentuin, noem maar op. Van 6 december tot en met 29 januari verandert het Nijntje museum in het Nijntje wintermuseum.
Op zoek naar een unieke belevenis? Kom naar het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (vlakbij Barneveld). Dit museum geeft je een unieke kijk in de wereld van toen.… Naast de oude ambachten is er ook een indrukwekkende verzameling van oud en antiek speelgoed en voor jong en oud is er een leuke speelhoek met verschillende attracties en zelfs voor voor een poppen- of berenconsult kunt u in dit museum terecht.
Rijksmuseum Volkenkunde bewaart de mooiste voorwerpen van over de hele wereld. Het museum is één van de oudste volkenkundige musea ter wereld en bestaat al 175 jaar! En in al die jaren verzamelde Rijksmuseum Volkenkunde al meer dan 240.000 voorwerpen, zoals een Indianentooi en een ijsberenbontbroek. De meest uiteenlopende voorwerpen, met allemaal hun eigen verhaal. Van magische Indonesische krissen tot zeldzame oude foto’s van Australische Aboriginals.