Gespreksonderwerpen
We hebben het over de winter en de kou. We kleden ons anders en hoe doen dieren dat eigenlijk in de winter? En bomen? Die verliezen hun blaadjes… behalve naaldbomen. Wat zijn dat?
Er zijn plekken op aarde waar het altijd koud is: de polen. En er zijn plekken waar het juist altijd warm is, rond de evenaar. We hebben het over de begrippen smelten en vriezen. Het is al donker als we naar bed gaan, dus kijken we naar de lucht en zien de maan en de sterren.
Bij elk thema behandelen we een beroep en deze keer is dat de dokter, want in de winter zijn we vaker ziek dan in de zomer.
Verwonderingsvragen die je kunt stellen zijn: Wat is jullie favoriete fantasiewerelddeel? Is het er warm of koud? Welke dieren zouden er leven, wat is de temperatuur? Is dat het hele jaar hetzelfde? Wat voor avonturen zou je er kunnen beleven?
Boeken

Kathleen Amant, Uitgeverij Clavis peuter
Het is winter. De bomen zijn kaal en het water is bevroren. Anna en papa bouwen een vogelhuisje in de tuin. Wat ziet Anna daar ineens uit de lucht dwarrelen? Prentenboek met eenvoudige illustraties in heldere kleuren. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Een ijsbeer in de tropen
Hans de Beer
Uitgeverij: Meander/ 4 windstreken
Een kleine ijsbeer drijft op een ijsschots weg uit zijn witte poolwereld. Hij komt in een land waar alles groen is. Hij ziet er planten en bloemen en ontmoet vreemde dieren. Wat een avontuur! Toch wil hij graag weer terug naar huis. Zijn nieuwe vriend Hippo het nijlpaard weet daar wel iets op… Een zonnig ijsberen-verhaal.
Een lichtje in de nacht
Coby Hol
Uitgeverij: De Eenhoorn
Dit prentenboek voor de oudste peuters en de jongste kleuters vertelt op een fantasievolle wijze hoe het vroeger ‘s nachts altijd pikdonker was. De dieren vroegen aan de zon om ook ‘s nachts te schijnen. Maar de zon zei dat ze dat niet kon omdat ze dan aan de andere kant van de aarde moest zijn. Maar ze beloofde wel voor een oplossing te zorgen. Dat bleek de maan te zijn. Maar omdat de dieren toen de zon niet bedankten, wordt de maan nu voortdurend groter en kleiner. En af en toe verdwijnt ze nog eens voor een nacht!
Liedjes
Spellen
Deze bordspellen zijn extra leuk om samen te spelen! Kijk ook eens bij de andere seizoenen, want de meeste spelletjes zijn het hele jaar door leuk.
Bibber Pinguïn
Sla de ijsblokjes er tussenuit, maar pas op! Zorg dat de pinguïn niet in het water valt.
Tijdens het spel ‘Little Cooperation’ proberen vier kleine dieren hun iglo terug te winnen. Maar let op,
de ijsbrug dreigt in te storten! Alleen door goed samen te werken kan het spel worden gewonnen.
Je patiënt Sam voelt zich helemaal niet lekker. Ben jij een goede dokter en kun je hem zonder te bibberen weer beter maken, of raak je de zijkanten? Pak het pincet en probeer al zijn gekke kwalen eruit te halen. Kun jij die nare kikker uit Sam z’n keel halen en die verrekte spier repareren? Als je de zijkanten raakt gaat de neus branden en ben je af. De dokter die de meeste kwalen verwijdert wint het spel en maakt Sam beter.
Uitjes

Natuurmuseum Brabant is een familiemuseum, en dat betekent dat er veel aandacht is voor kinderen. Overal bij de tentoonstellingen zijn dingen te doen: knopjes, opdrachten of extra weetjes. Zo kun je mammoetjagen en “vuur maken” in IJstijd! , theedrinken in het huisje van Kikker en je verkleden als Kikker, meefietsen met reizende dieren in De Reis of zelf een ‘wolventattoo’ zetten in De Ware Wolf.
Het Nijntje museum is de wereld in het klein. In tien themaruimten ontdekken peuters en kleuters stap voor stap de wereld om hen heen. De prentenboeken van Dick Bruna zijn de inspiratie voor deze werelden. Zo is er het huis van Nijntje, de dokter, de dierentuin, noem maar op. Van 6 december tot en met 29 januari verandert het Nijntje museum in het Nijntje wintermuseum.