+

Over polen en planeten / Tips voor thuis

Gespreksonderwerpen

In dit thema hebben we het over polen en planeten. We bespreken de klimaten in de wereld  van de polen tot de evenaar en onderzoeken daarbij magnetisme.  De aarde wordt ook wel de ‘blauwe’ planeet genoemd vanwege al haar water. Daarom kijken we naar al het water om ons heen, ook naar de dieren en planten die erin leven. We vergelijken de planeten in ons zonnestelsel met de kenmerken van de aarde. Maar de aarde is ook een kwetsbare planeet, we moeten samen zorg dragen voor het milieu. Wat vinden jullie van de vervuiling op het land en in het water? Hoe had het voorkomen kunnen worden? Op welke manier dragen jullie zorg voor het milieu? Wil je er wat voor opgeven door bijvoorbeeld de auto te laten staan of minder lang te douchen?

 

Verwonderingsvragen die je kunt stellen zijn: Stel je gaat samen een ruimtereis maken als echte astronauten… Wat zouden jullie voor avonturen meemaken? Welke planeten zou je willen bezoeken? Wat kun je daar wel wat je hier niet kunt? Zou je ruimtewezens tegenkomen?

Boeken

Large Cover Image

Sam, de onzichtbare jongen
Sally Gardner, Mirjam Bosman
Uitgeverij Aartselaar, Oosterhout

Het ruimteveer waarin de ouders van Sam een reisje maakten, is zoekgeraakt in de ruimte. Sam is dan ook blij als hij bezoek krijgt van een buitenaards wezen.

 

 

Willewete - Sterren en planeten

Sterren en planeten
Pierre Winters
Uitgeverij Clavis

In dit boek lees je meer over de aarde, de maan, de zon, de sterren en de andere planeten. Je vindt in dit Willewete boek ook leuke versjes en opdrachten, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

Kleine IJsbeer - Kleine ijsbeer, waar ga je naar toe?
Hans de Beer
Uitgeverij de Vier Windstreken
Lars, de Kleine IJsbeer, komt per ongeluk terecht in een vissersnet. Aan boord van een schip vaart hij weg uit de poolzee en komt bij een grote stad. Gelukkig kent Nemo, de scheepskat, daar de weg. Lars kijkt zijn ogen uit. En hij wordt heel erg vuil! Daarom wil hij toch wel weer graag naar huis, naar de schone, witte noordpool.
Gek op wetenschap
Robert Pince
Uitgeverij Deltas Centrale
In dit boek lees je over onze planeet en het heelal, over het ontstaan van leven op aarde, over de werking van onze zintuigen, over begrippen zoals energie, kracht en beweging, maar ook over elektriciteit en magnetisme.

Spellen

Bordspellen

We hebben een aantal spelletjes met als thema ‘Polen en Planeten’ voor u op een rij gezet. Naast bordspelen hebben we er ook een leerzame smartgame aan toegevoegd.

Bibber Pinguïn
Kun jij de ijsblokken verwijderen en weer bovenop leggen, zonder de stapel te laten vallen? Dit spel is extra spannend, omdat de pinguïn tussen de beurten door, bibbert van de kou. Houd jij de stapel in evenwicht?

Antarctica

Antarctica

Kunnen jullie samen de zeehonden en pinguïns redden van het smeltende ijs en de jagers?

 

 

Space planets

Met dit spel ga je aan de slag IN de ruimte! Het oneindige heelal…en middenin verkennen dappere piloten met hun ruimteschepen verre planeten en zonnestelsels.

 

 

 

Smartgame

Penguins Parade - reisspel (48 opdrachten)

Penguins Parade
Dit magnetische reisspel biedt uren speelplezier met 48 nieuwe opdrachten en een verschillend spelmechanisme.

 

 


Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

Uitjes

Afbeeldingsresultaat voor Eise Eisinga Planetarium

Eise Eisinga Planetarium
Breng een bezoek aan het oudst werkende planetarium ter wereld in het Eise Eisinge Planetarium in Franeker. Naast een uitleg in de planetariumkamer kunnen kinderen met een speurtocht het museum bezoeken. Daarnaast zijn er wisselende exposities en beschikt het museum over een filmzaal waar doorlopend documentaires worden vertoond.

het begin museum sonnenborgh


Sonnenborgh

Wie meer over de sterrenhemel te weten wil komen, kan terecht bij de sterrenkijkavonden van Sonnenborgh museum & sterrenwacht. Via telescopen en andere attributen kan de bezoeker van alles te weten komen over hemellichamen, sterren en andere wetenswaardigheden.

het begin museum planetronPlanetron
Bij Planetron Cinedome kunnen ruimteliefhebbers hun slag slaan. In de expositieruimte is van alles te zien over ruimtevaart en planeten. Voor kinderen is er de K’nex-expositie, waarbij ze hun eigen ruimtevaartuig kunnen bouwen. In de daadwerkelijke Cinedome worden op een 350 vierkante meter groot koepelvormig projectiescherm verschillende films vertoond. Deze films gaan over onderwerpen als de zon (Solarmax), beren (Bears) en leeuwen (Roar).

page titleArtis
Maak een reis door het zonnestelsel in het 3D planetarium van Artis!
In de koepel worden er dagelijks films vertoond die gaan over de ruimte of over al het mooie leven op aarde. Kijk op de site voor het programma.

Techniek museum Heim
Dit museum is een must-see over alles wat met techniek en wetenschap in Twente te maken heeft. Bezoekers mogen hier kijken, horen en voelen. Kinderen zetten zelf machines in beweging en spelen spellen. Wees welkom in Hengelo.

Sterrenkunde.nlDe Sterrenwacht
De sterrenwacht is voor jong en oud interessant. Op deze site treft u een kaart met de sterrenwachten in Nederland.

het begin museum enemo

E-Nemo
NEMO is het grootste science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie.