Middeleeuwen

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de Middeleeuwen in Nederland en Europa. Over ridders en heksen, het leven in de stad, bacteriën en de pest en de rol van de christelijke kerk. Wat spreekt u aan in deze onderwerpen? Als u in de Middeleeuwen zou leven, wie of wat zou u dan willen zijn of doen? En uw kind? Hoe zou uw leven er dan uit zien? Kunt u aspecten uit dat leven vertalen naar het hier en nu?

Boeken

Het boek van Jongen
Catherine Gilbert Murdock
Uitgeverij Querido

Jongen is ganzenhoeder op een vervallen landgoed tot hij de knecht wordt van de mysterieuze pelgrim Secundus. Die neemt hem mee op een voettocht via Avignon naar Rome, waarbij ze op zoek gaan naar kostbare relieken van Sint-Petrus. Een meeslepend avontuur vol vaart en humor, dat bekroond werd met de Newbery Honor.

middeleeuwen boek kruistocht spijkerbroek

Kruistocht in spijkerbroek
Beckman, Thea

Dolf (15) maakt als 20e eeuwer de Kinderkruistocht (1212) mee en ontpopt zich als leider vanwege zijn medelijden, sociaal besef, organisatietalent, inzicht in groepsprocessen, medische kennis, etc. Het is een harde strijd die hij moet voeren tegen de elementen, vijandige bewoners, de kinderen zelf en hun valse leiders, maar met doorzettingsvermogen en hulp van zijn vrienden slaagt hij erin hun poging om de kinderen als slaven naar Afrika te laten verschepen te verijdelen. Op zijn tocht maakt hij kennis met ziekte, wreedheid, dood, met moed, vriendschap, trouw en met de 13e eeuwse hiërarchische verhoudingen en (bij)geloof.

middeleeuwen boek hasse simonsdochter

Hasse Simonsdochter
Beckman, Thea

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar Hasse, dochter van een mandenvlechter, vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog om langs de IJssel te zwerven. Haar ouders willen heel graag dat ze gaat trouwen, maar Masse neemt haar eigen beslissing. Ze ‘verbidt’ jan van Schaffelaar, dat wil zeggen, ze redt hem van het schavot door met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije ongebonden leven. Als jongen verkleed doet ze mee met de overvallen en als boogschutter weet ze het respect van de mannen af te dwingen. Als in Barneveld de compagnie in het nauw wordt gedreven vraagt Hasse zich angstig af hoe ze de belegering zullen overleven.

middeleeuwen boek stad storm

Stad in de storm
Beckman, Thea

In 22 hoofdstukken ‘verhaalt’ de ik-figuur, de drukkerszoon Hans Stevenszoon Ortelius, over het zware leven tijdens de Franse bezetting van de stad Utrecht (eind 17e eeuw). De jeugdherinneringen worden emotievol en duidelijk beschreven. In ieder hoofdstuk wordt één belevenis verhaald, daardoor leest het plezierig. Het boeit direct, te beginnen met de kennismaking van enerzijds de levensgenieter Joris, die steeds Hans’ pad kruist en anderzijds moeder en dochter Gartenstein, die een certificaat willen halen in Oudewater (Heksenwaag). Samen met dochter Lina ondervindt Hans hoe zwaar de anderhalf jaar durende, Franse bezetting drukt en ontdekt hij hoe vreemd mensen reageren, zoals de mysterieuze Gerrit-Jan.

middeleeuwen boek gebroeders leeuwenhart

Gebroeders leeuwenhart
Lindgren, Astrid

Kruimel Leeuwenhart ontwaakt na zijn dood in het paradijs Nangijala, waar zijn grote broer Jonathan op hem wacht. Ze zijn dolgelukkig samen, maar als blijkt dat Nangijala bedreigd wordt door de tiran Tengil, gaan de broers de gevaarlijke strijd met hem aan om hun paradijs te redden.

Middeleeuwse verhalen - Van Reynaart de Vos tot Sint Brandaan

Van Reynaart de Vos tot Sint Brandaan
Simone Kramer
Uitgeverij Ploegsma

In deze verzameling verhalen uit de middeleeuwen vertelt Simone Kramer de belevenissen van Karel en Elegast, Reynaart de vos en ridder Roelant. Van Sint Brandaan hebben velen wel eens gehoord, maar welk verhaal hoort daar eigenlijk bij…? En ze vertelt ook minder bekende verhalen, zoals over Bisclavret de weerwolf, ridder Dietrich van Bern en het Essenmeisje. Heel uiteenlopende vertellingen, maar stuk voor stuk boeiend en beeldend!

Films & Zo

Kruistocht in spijkerbroek
De vijftienjarige Dolf gebruikt een prototype van een tijdmachine en belandt tegen zijn wil in de middeleeuwen. Hij wordt neergeslagen door overvallers, maar wordt gered door de mooie en stoere Jenne. Zij maakt deel uit van een kinderkruistocht: achtduizend kinderen op weg naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de Arabieren. Dolf helpt de kinderen de verschrikkelijke bergen te trotseren, infectieziekten te overwinnen en rovende ridders te bevechten. Langzaamaan begint Dolf zich te realiseren dat het echte gevaar niet schuilt achter de volgende bergtop,maar dat het gevaar in de kruistocht zelf zit. Dolf verdenkt de charismatische leider van de kruistocht, vader Anselmus, ervan hem in te zetten als een pion in zijn verschrikkelijke plannen…

middeleeuwen film merlijn tovenaar

Merlijn de tovenaar
Begeef je op een avontuurlijke tocht voor een onverwachte held! De legende gaat dat alleen iemand met eer, fatsoen en innerlijke kracht aanspraak kan maken op de troon van Engeland door het betoverde zwaard uit de enorme steen waar het in vastzit te trekken. Veel dappere ridders hebben het geprobeerd, dus het lijkt haast onmogelijk dat een jonge leerling genaamd Wart er wel in zal slagen. Maar met het advies van Merlijn de Tovenaar, de hulp van een aantal komische vrienden en een echt moedig karakter, zou Wart misschien wel eens de grootste koning kunnen worden die Engeland ooit heeft gekend.

middeleeuwen film matilda

Matilda
Matilda Wurmhout  is zes jaar en heel erg slim. Ze kon al lezen toen ze twee was en inmiddels heeft ze alle boeken van de bibliotheek al uit. Haar ouders zijn de domste mensen op aarde: moeder leeft voor het bingospel en vader  voor tweedehands auto’s en soms vergeten ze hoe Matilda heet. Op school gaat het er ook erg wreed aan toe: hoofdjuf Bulstronk is een dictator die haar Olympische reputatie als kampioen kogelstootster hoog houdt door haar leerlingen aan het haar het schoolplein rond te slingeren. Matilda komt erachter dat ze over buitengewoon bijzondere krachten beschikt… en daar laat ze het gemene schoolhoofd en andere slechte grote mensen lekker van meegenieten!

middeleeuwen film robin hood

Robin Hood
Robin Hood verzint samen met zijn grote vriend Kleine Jan keer op keer weer iets fantastisch grappigs en moedigs om de gierige Prins Jan te slim af te zijn, en om vreugde te brengen bij de bewoners van het Sherwood bos.

middeleeuwen film gebroeders leeuwenhart

Gebroeders Leeuwenhart
Film over de broers Skorpan en Jonatan Lejonhjärta, die terecht komen in het land van kampvuren en sprookjes. Skorpan en Jonatan, de gebroeders Leeuwenhart, ontdekken de Kersenvallei, een paradijs waar je na je dood heengaat. mythisch land voorbij de sterren. Hier heten ze geen Leeuw meer maar Leeuwenhart, omdat ze zo dapper zijn. Het is er vredig. Maar wrede zwarte ridder Tengil trekt er tegen ten strijde, geholpen door de draak Katla. De broers helpen de goede ridders de vallei te verdedigen: de tiran mag hier niet over gaan heersen!

Spellen

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

U vindt hier onder andere spellen over ridders en kastelen en Floris V.

Bordspel

middeleeuwen spel bord dominion

Dominion
In het Dominion spel ben je tot koning gekroond van een prachtig klein land met glooiende heuvels, kronkelende rivieren en vruchtbare landerijen. Het leven zou zo mooi kunnen zijn, maar helaas zijn er geschillen met omliggende staten. Verschillende vorsten proberen ten koste van elkaar hun koninkrijk uit te breiden! In Dominion stel je een stapel kaarten samen die je koninkrijk voorstelt. In deze stapel bevindt zich je geld, de te behalen overwinningspunten en de acties die je kunt uitvoeren. Iedere speler begint met een paar koperstukken en drie landgoederen. Dat zal in de loop van het spel veranderen.

Camelot junior
Bij Camelot Jr. is het de bedoeling om de blokken zo neer te leggen dat de prins bij de prinses kan komen. Een ridder kan alleen over een muur of via een trap lopen. Hij mag niet springen of klimmen.
Het spel Camelot Jr. bevat 48 opdrachten, speciaal afgestemd op kinderen van 4 tot 8 jaar.

Castle logix
Combineer logica, ruimtelijk inzicht en fijne motoriek en bouw de mooiste
kastelen. Maar let op dat de ene toren de andere niet blokkeert!

middeleeuwen spel bord shadows camelot

Shadows over Camelot
Shadows over Camelot is een uniek bordspel waarin samenwerken een grote rol speelt. Spelers nemen de rol van Ridder van de Ronde Tafel om Camelot te beschermen. Legendarische quests kruisen je pad zoals de zoektocht naar Excalibur of de Heilige Graal en de oorlogen tegen de Saxons en Picten. Maar pas op: niet alle ridders hebben goede motieven; sommigen hebben een duister plan.. | Engelstalig

Shadows over Camelot (kaartspel)

Nu als kaartspel! Strijd weer samen met de andere ridders tegen het kwaad. Maar pas op, ook nu weer kan er een verrader tussen zitten. Vlot kaartspel (20 minuten), wat je zowel alleen als met 7 personen kunt spelen! | Engelstalig

Carcassonne - Nieuwe editie

Carcassonne
In dit bekende legspel Carcassonne bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen scoren ze punten voor afgebouwde projecten.

Uitjes

De Heksenwaag
Museum De Heksenwaag in Oudewater toont hoe heksen vervolgd werden in de Middeleeuwen. Vrouwen die van hekserij verdacht werden, werden op de Waag in het Utrechtse dorp terecht gesteld. Voor kinderen is er een poppentheater aanwezig.

middeleeuwen museum museon

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu.

middeleeuwen museum muiderslot kasteel

Muiderslot
Trots en fier steekt het kasteel overal bovenuit: het Muiderslot in Muiden! Dit prachtige kasteel ontvangt al bijna 125 jaar gastvrij haar bezoekers. Het is een prachtig middeleeuws kasteel, gebouwd in 1285 in opdracht van bouwheer Floris V. Meubels, gebruiksvoorwerpen en schilderijen in het kasteel vertellen de geschiedenis van het leven op het kasteel in de Gouden Eeuw.

middeleeuwen museum archeon

Archeon
Het Archeon in Alphen aan den Rijn is een wereld vol geschiedenis. Bezoekers kunnen zien hoe er in vroegere tijden geleefd werd. En je kunt zelf mee doen aan allerlei activiteiten, zoals zwaardvechten, kalligraferen en boogschieten!