Maori’s

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de Maori’s en over de Nederlandse ontdekkingsreizen. Over Nieuw-Zeeland en Australië en daarbij ook de Aboriginals. We herhalen de oerknal en de ontwikkeling van de werelddelen en de evolutie van de dieren en planten waarbij we extra stilstaan bij de kiwivogel. We vergelijken het huidige leven in Nieuw-Zeeland en Australië met het leven in Nederland ook vanuit het perspectief van diplomaten. Wat spreekt u aan bij deze onderwerpen en bij het werelddeel Oceanië? Bent u diplomatiek? Wanneer wel of niet en wat vindt uw kind daarvan? Vindt u uw kind diplomatiek? Kan dat nog verbeteren en zo ja hoe dan?

Wilt u actief in het thema aan de slag op school? Dat is echt te gek! Kijkt u hier voor ideeën.

Boeken

Whale Rider / Het Walvismeisje
Witi Ihimaera
Elmar uitgeverij

Wanneer honderden walvissen plotseling aanspoelen op het strand, blijkt het ene drama de uitweg uit het andere te bieden: de kleine Kahu beschikt over gaven van haar verre voorvader en redt zowel de heilige dieren als haar volk.

Gebakken juf met kiwisaus
Arend van Dam & Pullens, R.

Morrie, Paul en Fenton, drie Maorikinderen in Rotorua, Nieuw-Zeeland, worden na een ontactische opmerking van hun onervaren jonge schooljuf opeens door hun klasgenoten uit groep 7 uitgemaakt voor wilde kannibalen. Dat pikken ze niet. Ze nemen wraak op de juf, geholpen door een net geïmmigreerd Nederlands klasgenootje, Froukje. Dat loopt wat uit de hand: hun graffiti zijn dermate onsmakelijk en intimiderend dat zij door de politie opgepakt worden en een soort HALT-straf moeten uitvoeren: een survivaltocht door de binnenlanden, over rotsen en door grotten, onder leiding van een wijze Maori-man die hen wijst op hun wortels en ervoor zorgt dat zij een hechte vriendenclub worden waarin de leden zich verantwoordelijk voelen voor elkaar. Een en ander loopt iets anders dan gepland…

Verder dan ver
Wendela Walta

Op zoek naar avontuur willen Marloes’ ouders met het gezin emigreren naar Nieuw-Zeeland. De twaalfjarige puber (ik-persoon) verzet zich er fel tegen, want ze gaat toch niet alles achterlaten! Maar naarmate het grote moment nadert kijkt ze er steeds meer naar uit.

Giftige angel
André Boesberg & Saskia Halfmouw

Thijs emigreert met z’n ouders per boot naar Australië. In het begin moet hij heel erg wennen aan de mensen, de gewoonten en de ruimte om hem heen. Hij leert paardrijden en ontmoet Freeboy, een aboriginal uit z’n klas die door iedereen wordt gemeden. Samen beleven ze een spannend avontuur wanneer ze proberen te bewijzen dat de vader van Freeboy onschuldig is aan een veeroof.

Tijdlijn van alles
Van Holkema & Warendorf

Tijdlijn van alles is een verbluffend mooie visuele encyclopedie met duizenden fantastische feiten voor nieuwsgierige jongens en meisjes vanaf 9 jaar.

Bordspelen

Match Geschiedenis

Match Geschiedenis: 
Leg een set kaarten uit. Zie je een match van 2 of meer kaarten, sla dan als eerste. Controleer de codes. Is de match juist, dan zijn de kaarten voor jou. Vul de overblijvende kaarten steeds aan tot alle matches gevonden zijn. Wie de meeste matches heeft, is de winnaar. Totaal 80 kaarten. Diverse spelvarianten. Met veel illustraties. Karel de Grote, Beeldenstorm, Trechterbekervolk, 1566, Karel V, vazal, Dorestad, 1584. Wat hoort er bij elkaar?

Films & Z0

maori film cinekid whale rider

De Cinekid Whale Rider
Als Pai ter wereld komt, overlijden haar tweelingbroertje en haar moeder. Ze wordt groot gebracht door haar opa en oma. Opa Koro is leider van de Maori-stam, en teleurgesteld omdat Pai een meisje is en hem daardoor niet kan opvolgen als leider. Bij gebrek aan een kleinzoon richt hij een heilige school op waar hij een clubje jongens traint, in de hoop dat daar een geschikte opvolger tussen zit. Koro wil maar niet inzien dat Pai werkelijk alle eigenschappen bezit die haar tot ideale leider maken…

De Reddertjes in Kangoeroeland
Diep in het uitgestrekte en onvoorspelbare binnenland van Australië sluit de jonge Cody een ongelooflijke vriendschap met een grote adelaar. Als een meedogenloze stroper van plan is de adelaar te vangen, wil Cody daar een stokje voor steken door hem te beschermen. Hij weet dat hij dat niet alleen zal kunnen en vraagt daarom om hulp. De twee dapperste muizen ter wereld, Bernard en Bianca, komen in actie. Deze topagenten vliegen op de rug van hun hilarische vriend de albatros Wilbur naar Australië klaar om hun grootste gevaarlijkste opdracht ooit te gaan volbrengen

Uitjes

Abel Tasman Kabinet
In het Abel Tasman Kabinet is veel te vinden over de zeevaarder Abel Janszoon Tasman (1603-1659), geboren in het kleine Groninger dorpje Lutjegast. Naast de vaste collectie probeert het Abel Tasman Kabinet door wisselcollecties en speciale tentoonstellingen een zo gevarieerd mogelijk aanbod te verzorgen.

Daarnaast zijn er ook verschillende hedendaagse betrekkingen te vinden met landen overzee waar de naam Abel Tasman een historische betekenis heeft gekregen, zoals Tasmanië en Nieuw-Zeeland.

Wereldmuseum
Het vernieuwde Wereldmuseum Rotterdam heeft een gratis toegankelijke vaste opstelling met maar liefst 1.800 topstukken uit Azië, Oceanië, Amerika, het islamitisch cultuurgebied en Afrika. Alle kunstartikelen komen uit de eigen collectie. Het thema spiritualiteit is de rode draad van de presentatie. Naast het hoge informatieve gehalte vinden jong en oud amusement in film, dans, muziek en theater.

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu.

Optimist in Tour MM

Maritiem Museum
Het Maritiem Museum Rotterdam hoort helemaal thuis in de havenstad Rotterdam. Dit leuke en leerzame museumuitstapje is een ervaring voor het hele gezin. Geniet van de verhalen over het verleden, heden en toekomst van de maritieme wereld met veel aandacht voor de belevingswereld van kinderen.

Planetron
Bij Planetron Cinedome kunnen ruimteliefhebbers hun slag slaan. In de expositieruimte is van alles te zien over ruimtevaart en planeten. Voor kinderen is er de K’nex-expositie, waarbij ze hun eigen ruimtevaartuig kunnen bouwen. In de daadwerkelijke Cinedome worden op een 350 vierkante meter groot koepelvormig projectiescherm verschillende films vertoond. Deze films gaan over onderwerpen als de zon (Solarmax), beren (Bears) en leeuwen (Roar).