Lang geleden

Gespreksonderwerpen

In dit thema hebben we het over het ontstaan van alles. Zo bekijken we hoe volgens het wetenschappelijke en vanuit verschillende levensbeschouwelijke verhalen hoe het heelal met alles daarin is ontstaan. Ook kijken we naar het leven van de jagers en de Hunebedbouwers. Wat voor technieken gebruikten zij? Het is inspirerend daar thuis ook eens over te praten. Hoe denk je dat het heelal is ontstaan? Tot in hoeverre lijkt ons leven vandaag de dag op het leven van de mensen in de steentijd? Wat is er zo bijzonder aan deze tijd?

Verwonderingsvragen die je kunt stellen zijn: Stel je gaat samen in een tijdmachine! Wat zouden jullie kunnen leren van mensen in de steentijd? Wat zouden zij van jullie kunnen leren?

Boeken

De steen en de tijd
Rian Visser
Books2Download

In een ijstijd, 150.000 jaar geleden, glijdt een steen vanuit het noorden naar Nederland. De reis duurt eeuwen, maar de steen is geduldig. Dan smelt het ijs. Boeren zetten de steen rechtop en krijgen er een band mee. Later komen er Romeinen, ridders en stedelingen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen? ‘De steen en de tijd’ werpt een poëtische blik op de geschiedenis, bezien vanuit een zwerfkei.

Over vroeger en nu

Over vroeger en nu
Agave Kruijssen, Martine Letterie
Uitgeverij Ploegsma

In vijftig spannende en kleurrijke verhalen neemt dit boek je mee naar de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Naar de nacht van de watersnoodramp, bijvoorbeeld. Maar ook naar de tijd van de hunebedden, de strijd van de patriotten en de aanleg van de eerste spoorlijn. Beleef samen met Michiel de Ruyter de Slag bij Kijkduin. Lees hoe Eise Eisinga zijn planetarium bouwde. En maak met de elfjarige Louis de allereerste televisie-uitzending mee. Een onmisbaar boek voor jong en oud!

Hannes Hunebed 1 - Scharminkel uit de steentijd

Hannes Hunebed
Aaron Reynolds
Uitgeverij De Fontein

Hannes Hunebed, scharminkel uit de steentijd is het eerste deel in de serie Hannes Hunebed, een boemboek volledig in kleur. Prehistorisch lachen geblazen!

Wie gelooft wat?
Anna Wills & Nora Tomm
Uitgeverij Lannoo

Laat je meevoeren op een boeiende reis langs de verschillende wereldgodsdiensten. Wist je dat: de vis een oud symbool is voor het christendom? Het boeddhistische dharmawiel symbool staat voor de kringloop van het bestaan? Hindoes in traditionele dansen verhalen over de goden vertellen? Het in de islam gebruikelijk is om vijf keer per dag te bidden? Op het joodse feest Poerim kinderen zich verkleden en snoep mogen eten?…
Vanaf ca. 6 jaar

Spellen

Bordspellen

Match Geschiedenis

Leg een set kaarten uit. Zie je een match van 2 of meer kaarten, sla dan als eerste. Controleer de codes. Is de match juist, dan zijn de kaarten voor jou!

Spannend kaartspel dat je vaardigheden op de proef stelt.

Kennis en inzicht én durf en snelheid helpen je verder.

Leg een set kaarten uit. Zie je een match van 2 of meer kaarten, sla dan als eerste. Controleer de codes. Is de match juist, dan zijn de kaarten voor jou.

Vul de overblijvende kaarten steeds aan tot alle matches gevonden zijn. Wie de meeste matches heeft, is de winnaar. Totaal 80 kaarten. Diverse spelvarianten. Met veel illustraties.

Karel de Grote, Beeldenstorm, Trechterbekervolk, 1566, Karel V, vazal, Dorestad, 1584. Wat hoort er bij elkaar?

Leuk voor iedereen van 10 tot 99 jaar.

Haba Oegah, Oegah!

Oegah Oegah!
Een reuzehonger en niets om te bikken … Twee jagers uit de steentijd Bottenbaas en Mammoetman vertrekken meteen op jacht.

Afbeeldingsresultaat voor ufo alarm


Ufo Alarm!
Ufo Alarm! Buitenaardse wezens hebben de boer en zijn vee overvallen. De dieren worden door de aliens het ruimteschip ingezogen. De boer probeert zoveel mogelijk vee in veiligheid te brengen. Gooi de dobbelsteen om een aantal plaatsen te verschuiven, wanneer je Escape gooit mag één van je dieren weer terug. Probeer zo snel mogelijk te handelen voordat het te laat is!

Erger je niet Boer naar je schuur

Boer naar je schuur 
Volg het parcours en verzamel onderweg voer door vragen goed te beantwoorden.
Een gezellig familiespel!

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

Uitjes

Hunebedcentrum Borger
Het Hunebedcentrum in Borger op de Drentse Hondsrug zet u op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen.

Pre Historisch dorp Eindhoven
Beleef zes lang vervlogen tijdperken 13.000 jaar geleden tot aan de Tachtigjarige oorlog in het preHistorisch Dorp. Een gezellig dagje uit wordt een heuse tijdreis! Samen met je gezin, familie of klas leer je alles over het alledaagse leven van vroeger, doe mee met een historische workshops!

Oermuseum Drenthe
Het museum richt zich op de prehistorie in het gebied West-Drenthe. De periode waar het hier om gaat loopt van ca. 120.000 jaar geleden – de voorlaatste ijstijd – waarin het huidige land in West-Drenthe gevormd werd, tot ca. 1200 na Chr. – de middeleeuwen. De vaste collectie bestaat uit een verzameling artefacten uit verschillende perioden. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen.

Zuiderzee Museum Enkhuizen
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt de verhalen tot leven van mensen die vroeger rond de Zuiderzee woonden. Zie, hoor, voel, proef en ruik het dagelijkse leven rond de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnenmuseum met thematische tentoonstellingen wordt dit verhaal zichtbaar gemaakt.

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu.

het begin museum enemo

Nemo Science museum
NEMO is het grootste science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie.