+

Het leven op het land / Tips voor thuis

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de tijd van de eerste dieren op het land, over de ontwikkeling van de werelddelen en het landschap.  Veel dieren waren veel groter dan de dieren nu.

 

Verwonderingsvragen die je kunt stellen: Voel je je wel eens heel groot of juist heel klein? Kun je een ander zich groot of klein laten voelen? Op welke manier?

Boeken

dinosauriërs boekOp naar de prehistorie!
Ferrario, Giuseppe

De stripverhalen over het wel en wee van de muis Geronimo Stilton met als titel ‘Een reis door de tijd’ zijn toe aan het zevende album. Geronimo is uitgever van een populaire krant. Dat vergt het uiterste van hem, temeer daar hij wordt omringd door familie die een loopje met hem neemt. Erger wordt het als een drietal piratenkatten, vermomd als muizen, het verleden naar hun hand willen zetten om er in het heden profijt van te trekken. Deze keer willen zij een professor ontvoeren en hem laten verkommeren in de prehistorie. Geronimo en zijn familie reizen door de tijd om hun professorale vriend te redden. De heerlijk spannende en humoristische avonturen in dit in een karikaturale stijl getekend stripverhaal worden educatief ondersteund door informatieve tekstblokken met informatie over de flora en fauna in het tijdperk van de dinosauriërs.

dinosauriërs boekMeg kookt reuzeneieren
Nicoll, Helen

Als de heks Meg samen met haar kat Mog en de uil een toverspreuk uitspreekt om eten te maken in haar heksenketel, tovert ze drie enorme eieren waarvan de dop niet wil breken. Midden in de nacht komen er echter drie reusachtige dinosauriërs uit tevoorschijn: Diplodocus, Stegosaurus en Tyrannosaurus. Deze laatste probeert hen allemaal op te eten. Gelukkig kan Meg ze weer heel klein toveren voordat ze schade kunnen aanrichten. Deeltje uit een serie prentenboekjes uit de jaren ’70, waar destijds een hele rage omheen was. Felgekleurde bladzijden en idem karikaturale illustraties. Speels daardoorheen staan de korte teksten in een zeer grote schreefloze letter, de spreektekst in een soort tekstballonnen.

dinosauriërs boekBij de dinosaurussen
Osborne, Mary Pope

Carolien en Ben ontdekken een boomhut. Daar vinden ze een boek met geschiedenisplaten. Door een plaat goed te bekijken vliegen ze terug in de tijd, in dit deeltje naar de prehistorie. Daar ervaren ze van alles. Ze reizen net op tijd terug om aan een tyrannosaurus rex te ontsnappen.

GigantosaurusGigantosaurus
Jonny Duddle
Uitgeverij De Fontein

Een aantal dinokinderen gaan spelen in het woud. Ze zijn gewaarschuwd voor een hongerige Gigantosaurus. Eén kind houdt daarom de wacht, hij maakt er echter een spelletje van en doet alsof de Gigantosaurus er aankomt. Als dit wel echt het geval is, gelooft niemand hem.

 

Spellen

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

U vindt hier onder andere spellen over dinosaurussen

Films & Zo

dinosauriërs filmHet grote dinosaurus avontuur
Als een verdwaalde Maiasaura hulp nodig heeft bij het vinden van haar familie, reist Diego terug in de tijd om haar te helpen. Hij gaat op pad met zijn zusje Alicia, Baby Jaguar, zijn nichtje Dora en natuurlijk JOU!

dinosauriërs film

Dinosaur
Een groep Apen vindt een ei, en besluit na enige twijfeling het dinootje dat hier uitkomt, Aladar, te adopteren. Jaren later slaat een komeet in, die er voor zorgt dat de groep dinos moet vluchten naar veiliger gebied. Dit gebeurt onder leiding van Aladar.

dinosauriërs filmPlatvoet en zijn vriendjes
“Avontuur in de oudheid”, een belangrijke dag voor alle vliegende dieren in de grote vallei, komt snel dichterbij en de onafhankelijke vrije vogel Petrie slaagt er maar niet in met zijn broertjes en zusjes in een groepsformatie te vliegen. Zijn vriendjes proberen hem te helpen, maar een “pluizige” nieuwkomer, Guido, geeft het nuttigste advies: dat het soms gewoon het beste is om “jezelf’ te zijn. Niemand heeft ooit iemand als Guido gezien, en als de vriendengroep probeert uit te zoeken wat voor dino hij is, brengen hun vragen hen op een onverwachte en spannende tocht naar het mysterieuze land verderop.

Uitjes

museum dinosaur naturalisNaturalis
Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet, een reuzenkrab; in Naturalis in Leiden genieten jong en oud van de natuur. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertellen in het museum het verhaal van onze planeet. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, live preparaties, quizzen en activiteiten maken van een bezoek telkens weer een avontuur.

dinosauriërs museumDinobos
In het DinoBos maak je een wandeling door de tijd. Een route van bijna een kilometer lang, leid je langs ruim zeventig levensgrote dinosauriërs. Vijftien van deze dinosauriërs kunnen zelfs echt bewegen. Sinds kort hebben we een nieuwe bewoner: de Brachiosaurus! Hij is 12 hoog en 27 meter lang, durf jij hem op te zoeken?

dinosauriërs museumOertijdmuseum
Sta oog in oog met één van de oudste mensen in Oertijdmuseum De Groene Poort. Het museum zit stampvol bijzondere vondsten. Je wandelt er zo langs een ruim 23 meter lang skelet van een Brachiosaurus. Voor alle leeftijdens zijn er leuke speurtochten met als een beloning een fossiele haaientand of een edelsteentje.

dinosauriërs museumDe oude aarde
Stap in de voetsporen van avonturier Boissevain en ervaar hoe het is om door donkere jungles en mysterieuze grotten te lopen. Het museum is op een speciale manier verlicht, waardoor het net lijkt alsof je zelf met een mijnlampje prachtig gekleurde mineralen en kristallen ontdekt. Ondertussen sluimeren de kaaimannen en schildpadden onder de waterval van het terrarium. Bijzonder zijn het ei van de mammoet-struisvogel en de grote versteende boomstam. Door speciaal licht in de U.V.-afdeling is de prachtige kleurenpracht van de meest uiteenlopende mineralen bewonderen.

dinosauriërs museum

Museon
Het Museon is geen standaard kijk-museum. Je leert hier van alles door veel te doen en je mag veel dingen ook aanraken. In het museum zijn bijvoorbeeld de skeletten te zien van een allosaurus en een giraffe. Maar ook een opgezette andrewsarchus en een mens uit de prehistorie hebben een plekje in het museum. In het museum staat de aarde centraal. Je komt meer te weten over hoe de aarde is ontstaan, wanneer de dino’s leefden, hoe de eerste mensen eruit hebben gezien, waar wij onze energie vandaan halen, hoe verre volken leven en waarom mensen vaak vechten.