Het Begin

Gespreksonderwerpen

We hebben het over het begin: het ontstaan van het heelal, de werelddelen en het leven, de evolutietheorie en diverse scheppingsverhalen die daarover gaan. Wat spreekt u aan in deze onderwerpen? Welk verhaal past bij je geloof of levensovertuiging? Zijn er scheppingsverhalen die u heel bijzonder vindt? Van welke planten en dieren geniet u erg? Waar geniet uw kind van?

Verwonderingvragen die u kunt stellen: Hoe komt dat het dag en nacht wordt? Hoe zou het zijn als het altijd licht of altijd donker zou zijn? Is het op andere plekken op de aarde ook licht en donker? En op een andere planeet?

Wilt u op school actief meedoen in het thema? Dat is echt heel fijn. Klik hier voor ideeën.

 Boeken

Het raadsel van alles wat leeft
Jan Paul Schutten
Uitgeverij Gottmer

Op speelse wijze worden ‘zware’ onderwerpen beschreven en met een knipoog, prachtig geïllustreerd. 

Scheppingsverhalen Uit Alle Windstreken
Mayo, M. & Brierley, Louise

Scheppingsmythen uit verschillende culturen van Ghana, de Noord-Amerikaanse Indianen, Oceanië, Guinea, Groenland, Australië, Scandinavië, Mozambique en Latijns-Amerika.

Het Heelal
Wernsing-Bottmeyer, Barbara

Je hebt vast wel eens in een wolkeloze nacht naar de schitterende sterren en de maan aan de hemel gekeken. Dit boek, Het Heelal, neemt je mee op een spannende ontdekkingsreis door de nachtelijke hemel.

Jungle the Bungle Het avontuur van de zwaartekracht

Jungle the bungle Het avontuur van de zwaartekracht
Risoliso Sisters
Rosiliso

Een vrolijk verhaal over dieren die door een plons in het water toevallig ontdekken wat zwaartekracht is. Het voorleesverhaal is zowel in het Nederlands als in het Engels.

Spellen


Match Natuur 
Een spannend kaartspel dat je vaardigheden op de proef stelt. Kennis en inzicht én durf en snelheid helpen je verder.

Online


Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen. U vindt hier onder andere spellen over het heelal.

Films & Zo

Hoe & Wat: Vulkanen
Een berg explodeert, rook stijgt op, vonken en gloeiende stenen vliegen door de lucht en lava stroomt naar beneden. Een vulkaan barst uit en wij zijn er bij. In deze aflevering nemen we je mee naar het eiland Monserrat, waar een vulkaan op uitbarsten staat. De volgende vragen worden in deze aflevering beantwoord:
Wat is een vulkaan? – Hoe ontstaat een vulkaan? Wat gebeurt er tijdens een uitbarsting? Wat is magma? Wat is lava? Welke dorpen zijn door de uitbarsting van de Vesuvius begraven? Waarom gaan mensen naast vulkanen wonen? En nog veel meer…

het begin film amazing planet

Amazing Planet
De aarde is wonderbaarlijk in haar variatie aan kleuren en vormen, indrukwekkend in haar elegantie en kracht. Maar waar de mens niet vaak bij stil staat, is dat de aarde haar schoonheid ontwikkelde in een tijdspanne die voor ons niet te bevatten is.

De Noordzee: Een Zee Vol Leven
Bij de Noordzee denken we aan stormen, de Waddeneilanden, kilometerslange duinen en grillige rotswanden. Deze documentaire toont wat de Noordzee allemaal nog meer te bieden heeft.Ontdek de Noordzee in al zijn variëteit en ervaar hoe wonderschoon deze zee is die we zo goed dachten te kennen.

Uitjes

E-Nemo
NEMO is het grootste science center van Nederland in Amsterdam. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie.

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu.

Naturalis
Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet, een reuzenkrab; in Naturalis in Leiden genieten jong en oud van de natuur. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertellen in het museum het verhaal van onze planeet. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, live preparaties, quizzen en activiteiten maken van een bezoek telkens weer een avontuur. Een leuke en leuke leerzame verjaardag vier je in Naturalis!

Sonnenborgh
Wie meer over de sterrenhemel te weten wil komen, kan terecht bij de sterrenkijkavonden van Sonnenborgh museum & sterrenwacht. Via telescopen en andere attributen kan de bezoeker van alles te weten komen over hemellichamen, sterren en andere wetenswaardigheden.

Planetron
Bij Planetron Cinedome kunnen ruimteliefhebbers hun slag slaan. In de expositieruimte is van alles te zien over ruimtevaart en planeten. Voor kinderen is er de K’nex-expositie, waarbij ze hun eigen ruimtevaartuig kunnen bouwen. In de daadwerkelijke Cinedome worden op een 350 vierkante meter groot koepelvormig projectiescherm verschillende films vertoond. Deze films gaan over onderwerpen als de zon (Solarmax), beren (Bears) en leeuwen (Roar).