Herfst

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de herfst en verwonderen ons over de natuur en de prachtige kleuren. We bestuderen de bomen, de bladeren, hun vruchten en zaden en de dieren die ze verzamelen voor de winter zoals de eekhoorn. We gaan de begrippen groot en klein bestuderen vanuit kleine dieren zoals de spin, de mier en de slak. Dat is meteen een leuk gespreksonderwerp: Vindt u uw kind groot? Of nog klein? Wanneer voelt u zich groot en wanneer klein? Heeft u daar invloed op?

Spinnen maken webben, mensen maken ook allerlei bouwwerken, zoals bruggen. We gaan het hebben over afvalopruimers in de natuur: over schimmels en zwammen, over regenwormen en pissebedden… Bij elk thema behandelen we een beroep en deze keer is dat het ene jaar de boswachter en het andere jaar de vuilnisman die zorgt dat ons afval opgeruimd wordt.

Verwonderingsvragen die je kunt stellen zijn: Wat vinden jullie mooi aan de herfst? Hoe ziet jullie ideale bos eruit? Wat leeft er? Welk seizoen is het? En wat is jullie favoriete bouwwerk? Waarom? Houden jullie van architectuur? Hoe ziet het ideale huis eruit? Wilt u als ouder actief bijdragen op school? Super! Klik hier om te lezen wat u kunt doen in Herfst I. Klik hier om te lezen wat u kunt doen in Herfst II.

Boeken

Mr Finney en het raadsel in de bomen

Mr Finney en het raadsel in de bomen
Laurentien van Oranje
Uitgeverij Querido

Het is herfst en Mr Finney is op weg naar het bos. Onderweg komt hij zijn vriend Eekhoorn tegen, die beukennootjes aan het verzamelen is. Maar waarom heeft hij er zo veel? Hebben de andere dieren nu nog wel genoeg? In dit avontuur ontdekken Mr Finney en zijn vrienden hoe ze door te delen beter met elkaar en met de aarde om kunnen gaan.

Het eekhoorntje en de maan
Eleonore Schmid
Uitgeverij; De vier windstreken, Voorschoten

Prentenboek over een eekhoorntje dat anders is dan de andere uit het nest. Terwijl moeder haar jongen leert voor zichzelf te zorgen, is Pluim aan het spelen, zit zij naar de maan te kijken en stelt filosofische vragen. Bovendien lust ze alleen rond eten. Omdat ze bang is dat de maan niet terugkomt, legt ze een voorraad hazelnoten voor hem aan. Als ze in het voorjaar haar eigen jongen heeft, ontdekt ze dat haar hazelnoten kleine struiken zijn geworden: een lievelingsplek voor veel eekhoorntjes.

De spin die veel scheetjes laat

De spin die veel scheetjes laat
Fillemon Wesselink, Clarinde Wesselink
Uitgeverij Moon

De scheetjesspin heeft honger en eet het liefst bruine bonen. Vooral chili con carne, zijn lievelingseten. Maar wat hij niet weet, is dat je van bruine bonen ook heel veel scheetjes moet laten. Alle dieren vinden hem stinken en blijven het liefst uit zijn buurt. Het spinnetje is erg verdrietig omdat niemand met hem wil spelen. Moet hij misschien toch wat anders gaan eten? Maar bruine bonen zijn zo lekker…

Merlinde de kleine heks

Merlinde de kleine heks
Daniela Drescher
Uitgeverij Christofoor

Merlinde de kleine heks kan met behulp van haar toverstaf en toverboek heel wat voor elkaar krijgen. Maar soms gaat er nog wel eens iets mis… Als haar huisdraak Igor met het binnenhalen van de oogst een doorn in zijn teen krijgt, is ze zo opgewonden, dat ze alles door elkaar haalt wat ze ooit heeft geleerd – en wat er dan niet allemaal gebeurt!

Duck & Goose, Find a Pumpkin


Duck & Goose find a pumpkin
Tad Hills
Uitgeverij Schwartz & Wade

Duck and Goose, where is your pumpkin? Is it in the log? Is it under the leaves? Is it in the apple tree? Preschoolers will surely enjoy going on a pumpkin hunt with Duck and Goose . . . especially when they find the perfect pumpkin at the end!

Prentenboeken

Pokko heeft een trommel
Matthew Forsythe
ISBN 9789462914506

Dynamisch en rijk geïllustreerd stapelverhaal – Over samen muziek
maken en je eigen ritme volgen – De droge humor in dit prentenboek doet
kinderen en volwassenen gniffelen.

Een grappig prentenboek over muziek en doorzettingsvermogen. Pokko woont met haar rustige ouders in een rustige paddenstoel in een rustig bos. Alles verandert als Pokko een trommel
krijgt. Pokko’s ouders worden gek van haar getrommel en haar vader
stuurt haar naar buiten. Als Pokko eerst zachtjes, maar dan steeds
luider begint te spelen, wordt ze al snel gevolgd door een lange stoet
dieren die muziek spelen of van muziek houden.

Fido en de bloem
Eva Schirdewhan
ISBN    9789044836882

Dit verhaal won de Key Colours Illustrator’s Award 2018. Een betoverend
en aandoenlijk verhaal dat laat zien dat zorgzaamheid en
doorzettingsvermogen lonen. O, wat mooi! De
kleine Fido vindt de gele bloemen boven hem prachtig als sterren. Maar
opeens ligt er eentje zomaar op de grond. Kan Fido de bloem helpen en
hem weer laten stralen in de lucht?

Spellen

Deze bordspellen zijn extra leuk om samen te spelen! Kijk ook eens bij de andere seizoenen, want de meeste spelletjes zijn het hele jaar door leuk.

Spel 'Hamsterbende' van Haba


Hamsterbende

In de herfst moeten de hamsters hun wintervoorraad aanleggen. De spelers verzamelen samen wortels, graan en klavers. Maar opgelet! Dit moet gebeuren vóór de blaadjes van de bomen gevallen zijn! Vlug rennen ze door de gangen, suizen ze met de lift, rijden ze met de lorrie. Vanaf 5 jaar.

Bosschaduwenspel - Luxe Sprookjeseditie

Bosschaduwenspel

Dit is een bijzonder spel. Bijzonder omdat het in het donker moet gespeeld worden en bijzonder omdat de spelers moeten samenwerken om het doel te bereiken. De spelregels vermelden op veel plaatsen uitdrukkelijk dat er steeds een volwassene aan tafel moet zitten. Terecht, want die brandende kaars kan gevaarlijk zijn voor kinderen zonder begeleiding.

Ravensburger The Gruffalo The Deep Dark Wood game

Deep Dark Wood Game

Help jij Muis door het donkere bos de hongerige vos, uil en slang te ontwijken in Ravensburger The Gruffalo Deep Dark Wood Game? Alles wat je nodig hebt is een beetje geluk, een dobbelsteen en een goed geheugen! Van 3 tot 8 jaar

Eerste boomgaard

De spelklassier Boomgaard voor de allerkleinsten. De regels zijn aan de leeftijd aangepast en het spelmateriaal is speciaal voor kleine kinderhanden gemaakt. De mooie handzame houten stukken nodigen uit tot vrij spelen en stimuleren de motorische vaardigheden. Vanaf ca. 2 jaar 1 tot 4 spelers

Oogsttijd

Boomgaard

Een brutale en altijd hongerige raaf maakt jacht op knapperige kersen, sappige appels, heerlijke pruimen en zoete peren. Alleen door tijdig te oogsten kan me de fruitstelende raaf te snel af zijn.

Online 

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Deze sites raden wij aan:

http://www.hethofderspelen.nl/

https://www.leerspellen.nl/

Uitjes

Het Natuurmuseum Holterberg heeft een van de grootste collecties Europese diersoorten en laat meer dan 1000 dieren zien. Variërend van de grootste zangvogel van Nederland, tot de enige aap die voorkomt in Europa. Er zijn 11 prachtige levensgrote diorama’s te zien waarbij dieren in hun natuurlijke houding en leefomgeving staan, u beleeft de natuur van dichtbij!
Het hele jaar door zijn er bijzondere tentoonstellingen en voor alle kinderen is er een spannende speurtocht. Een bezoek aan dit leuke creatieve museum is zeker de moeite waard!

Samen met de boswachter speuren naar wilde dieren? Of verrassende verhalen horen over bijzondere plekken? Ga dan eens mee met een excursie onder leiding van een van de boswachters. Bekijk het gevarieerde aanbod via de activiteitenkalender van Natuurmonumenten.

Tijdens het speurneuzenuitje loop je aan de hand van een GPS Apparaat een fantastische route. Verschillende vragen dienen er beantwoord te worden. Alleen de juiste antwoorden leiden je naar de verborgen schatten van de Veluwe! Een dagje speuren over de Veluwe is leuk voor jong en oud! Maak jouw dag nog mooier door te picknicken in het bos of midden op de heide.

Door de poort te openen en het pad van Bas de Das te volgen, maken kinderen kennis met verschillende huisjes en verstopplekken van de dieren in het Reestdal. De takkenril van de Egel, een insectenmuur, de libellen en kikkerpoel, klimmen in het huisje van de Specht en ervaar hoe het is om in een levensgrote Koolmezenkast te zitten. Aan het eind, op de speelplek, kunnen kinderen naar hartenlust spelen, klimmen, klauteren, sjouwen, hutten bouwen; het mag en kan allemaal!

het begin museum enemo

E-Nemo
NEMO is het grootste science center van Nederland. Voor iedereen die nieuwsgierig is! Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie.  

het begin museum museon

Museon
Vergaap je aan een enorm skelet van een giraffe, ontdek waarom planten voor ons onmisbaar zijn of maak kennis met de Polen. Tijdens een bezoek aan het Museon in Den Haag leer je van alles over natuur, cultuur en geschiedenis. Ontdek het verhaal van de wereld, vanaf de oerknal tot aan de moderne tijden van nu. 

Naturalis
Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet, een reuzenkrab; in Naturalis in Leiden genieten jong en oud van de natuur. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertellen in het museum het verhaal van onze planeet. De vaste en tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, live preparaties, quizzen en activiteiten maken van een bezoek telkens weer een avontuur. Een leuke en leuke leerzame verjaardag vier je in Naturalis!