Aziaten

Gespreksonderwerpen

We hebben het over de Aziaten -voornamelijk China- en de VOC van Nederland. Over Confucius, de grote levensbeschouwingen op aarde, rijst en Chinees eten, de opiumhandel en drugs in het algemeen, bedreigde diersoorten, mensenrechten, Tibet, draken, buskruit en andere Chinese uitvindingen, het communisme & kapitalisme, oosterse geneeswijzen en Azië en Nederland nu. Wat spreekt u aan bij deze onderwerpen en bij het werelddeel Azië? Hoe kijkt u tegen drugs aan? Wat vindt u van experimenteren? En uw kind? Hoe zou u willen dat uw kind met drugs omgaat?

Wilt u actief meedoen in het thema op school? Dat is top! U ziet hier allerlei ideeën.

 Boeken

Het Zwaard – een verboden verhaal
Da Chen

Op haar 15e verjaardag gaat Miu Miu niet zoals alle andere meisjes trouwen, maar moet zij van haar moeder haar vermoorde vader wreken. Haar vader was een beroemd zwaardsmid, die voor de keizer van China een perfect zwaard smeedde. Uit angst echter dat hij nog zo’n zwaard zou maken, liet de keizer hem vermoorden. Vermomd als jongen en bewapend met een even perfect zwaard gaat Miu Miu op reis. Zij doorstaat levensbedreigende avonturen in het onvoorspelbare China. Dan ontmoet zij Ting Tong, een jongeman met dezelfde halsketting als Miu Miu. Kolkende emoties maken zich van haar meester wanneer blijkt dat zij zijn voorbestemd met elkaar te trouwen. Maar eerst moeten zij hun krachten bundelen om wraak op de keizer te nemen. 

aziaten boek drakenhoeder

Drakenhoeder
Wilkinson, C

Het Oude China. Han Dynastie. Een slavenmeisje redt het leven van een oude draak en weet met hem haar wrede baas te ontvluchten. Achtervolgd door een meedogenloze drakenjager maken het meisje en de draak een reis vol gevaren dwars door China. Ze hebben een geheimzinnige steen bij zich die beschermd moet worden. Dit is het verhaal van een jong slavenmeisje dat geloofd dat ze het niet waard is een naam te dragen, maar dat in zichzelf de moed en de kracht vindt om deze levensgevaarlijke reis te maken – en te doen wat er gedaan moet worden.

aziaten boek ontdekking china

De ontdekking van China
van der Putten, J.

De ontdekking van China is het eerste uitgebreide informatieve boek voor de jeugd over het hedendaagse China.
Rabban, 15 jaar, bezoekt voor de eerste keer China, zijn geboorteland, waar hij als adoptiebaby vandaan komt. Zijn Chinese gids Meester Kong en diens kleinzoon Yang reizen samen met Rabban door China en vertellen hem over de Chinese maatschappij, cultuur, geschiedenis en over hun leven. En behalve over China komt Rabban ook onverwachte dingen over zichzelf te weten.

Films & Zo

aziaten film mulan

Mulan
Een dapper meisje, Mulan, ontdekt dat haar oude vader het bevel heeft gekregen om China te verdedigen tegen de Hunnen. Moedig vermomt Mulan zich als man en neemt de plaats van haar vader in in het Keizerlijke leger. Met behulp van haar grappige drakevriendje Mushu en de gelukskrekel Kricky probeert Mulan het respect te krijgen van haar medesoldaten en hun knappe bevelhebber Shang. Haar avonturen bereiken hun hoogtepunt tijdens een veldslag waar de eer van haar familie en het lot van de keizer en heel China in haar handen liggen!

aziaten film kung fu panda

Kung Fu Panda
Po is groot, een beetje onhandig en een heel enthousiast type, en een grote fan van een bijzondere vechtsport, het geheimzinnige kungfu. Daar droomt hij van tijdens zijn werk in de bamiwinkel van zijn ouders. Dan gebeurt er iets totaal onverwachts: Po wordt door een onbegrijpelijk toeval verkozen tot leerling bij de vermaarde kungfuleraar meester Shifu. Opeens werkt Po zich in het zweet naast zijn idolen Kraanvogel, Tijger, Mantis, Aap en Adder. Meester Shifu, de belangrijkste trainer in de wereld van het kungfu, geeft de onelegante Po gelukkig wat extra aandacht.

Dan komen de leden van het kungfugezelschap er achter dat de verraderlijke sneeuwluipaard Tai Lung naar hen op weg is. Dat voorspelt niet veel goeds! De enige die het gezelschap kan redden van die gevaarlijke Tai Lung is de vriendelijke reuzenpanda Po. Kan Po zijn droom, kungfumeester worden, nu verwezenlijken? Po gaat er met hart en ziel tegenaan, en met zijn volle gewicht. Dan ontdekt hij een van belangrijkste principes van het duizenden jaren oude kungfu: je zwakheden zijn tegelijkertijd ook je sterke punten…

Online Spellen

Spelletjes voor kinderen zijn er volop te vinden op het internet, maar zoekt u spelletjes met een educatief karakter, dan is dat tot nu toe een doolhof op het internet. Op www.leerspellen.nl krijgt u een overzicht met online spelletjes met een educatief karakter. Deze spelletjes zijn geen eigendom van www.leerspellen.nl. Het is een verzameling van educatieve spellen.

U vindt hier onder andere spellen over het lichaam.

Bordspel

aziaten spel bord schaken

Schaken
De oervorm van het schaakspel is duizenden jaren oud, waardoor er niet veel bekend is over het ontstaan en de vroegste geschiedenis. Het woord schaak is afkomstig van het Perzische woord shāh, dat koning betekent. Ook het woord mat is Perzisch (maata), dat versteld raken betekent. De oudste herkenbare versie van schaken stamt waarschijnlijk uit het zesde-eeuwse Oost-Perzië, nu Noord-India en staat bekend als chaturanga, maar er zijn aanwijzingen dat dit spel gebaseerd is op een nog oudere variant voor vier personen die elk aan een zijde van het bord zaten.

aziaten spel bord go

Go
Go wordt gespeeld op een bord met 19×19 lijnen die samen 361 kruispunten vormen. Het spel begint met een leeg bord; beide spelers hebben de beschikking over een voldoende aantal stenen. De speler die begint, heeft zwart, zijn tegenstander wit. Om de beurt doet elk van de spelers een zet op het aanvankelijk lege bord door een steen (rond, lensvormig) op een nog onbezet kruispunt te plaatsen. Een eenmaal gezette steen kan niet meer verplaatst worden, hoewel hij in het verloop van het spel wel door de tegenstander geslagen zou kunnen worden. Het bord wordt dus tijdens het spelen steeds voller.

Zen blokken
Een mooi uitgevoerd spel met houten blokken. De tekens op de zijkanten
maken veel verschillende spelvarianten mogelijk. Een 3d-puzzel!

Sudoku
Kassette uitgevoerd in beuken, met 162 speelstenen. Duurzaam en
geschikt voor eindeloos speelplezier. Met getallen in de weer zijn.

Takenoko
De spelers proberen in Takenoko (het japanse woord voor bamboescheut) zo veel mogelijk punten te scoren door opdrachten te volbrengen. Er zijn drie soorten opdrachten. Voor het eerste type opdracht moet je zorgen dat de panda een bepaalde combinatie van bamboesoorten eet. Voor de
tweede soort opdrachten moet je er voor zorgen dat een bepaald type bamboe op een bepaalde manier groeit (vier stukken hoog, naast een waterpool). De laatste soort opdrachten zijn opdrachten waarbij je de tuin op een bepaalde manier moet aanleggen (bepaalde combinaties van bamboesoorten).

Archipel
Archipel is een coöperatief spel waarin de spelers moeten proberen in de huid kruipen van vissers in een Chinese archipel. De bewoners van de archipel zijn nogal kieskeurig met wat ze eten en ieder eilandje heeft zo zijn eigen voorkeuren. Nederlandse kindjes leren nog dat honger rauwe bonen zoet maakt, hun Chinese tegenhangers lijken liever met honger naar bed te gaan dan een onbekende vissoort te eten.

Tayu
Volgens de achterkant van Tayü is het spel gebaseerd op het verhaal van de Chinese held Tayü die het land redde van overstromingen door waterwegen aan te leggen. Wikipedia komt met een wat minder fraaie vertaling, namelijk die van Japanse publieke vrouw. Maar (met dank voor de tip van een bezoeker van spellengek) in de Encyclopædia Britannica staat wel ene Da Yu die verdacht lijkt op de held van de achterkant van de
doos van Tayü. Wie Tayü ook is of wat het woord ook moge betekenen, het spelplezier zal er niet door veranderen!

Katoiz
Katoiz is een puzzelachtig spel waarbij je de brug tussen linker- en rechterhersenhelft traint door het gebruik van kleur en vorm.

aziaten spel bord khan

Khan
Het Mongoolse rijk strekt zich uit van Oost Europa via Azië naar de Grote Oceaan. Het was (en is) het grootste aaneengesloten rijk in de geschiedenis.
De Grote Khan regeert vanuit de hoofdstad Karakorum. Hij stuurt zijn beste generaals op pad om meer gebieden te veroveren voor de leider van de Mongolen.

aziaten spel bord samurai

Samurai
De Japanse samurai zijn onverbrekelijk verbonden met moed, onverbiddelijke trouw en innerlijke harmonie. In het Japan van de samurai heersten 3 krachten: die van de adel, de monniken en de rijstboeren. Wie wilde slagen, moest één van deze krachten achter zich weten. Maar om het spel te winnen is de relatie tot beide andere partijen minstens zo belangrijk!

aziaten spel bord siam

Siam
Siam, 1874. De konig von Siam, Rama V. Phra Maha Chulalongkorn, is gecharmeerd door het westerse gedachtegoed en wil het land moderniseren. De door hem aangekondigde hervormingsmaatregelen stoten echter op heftige weerstand van de Hoogadel en aldra ontstaat er achter de schermen een machtsstrijd tussen de Lao uit het noorden, de Maleisiërs uit het zuiden en de koningsgezinden. Ondertussen wordt de vrijheid van het land bedreigd door de oprukkende invloed van de Europese grootmachten Engeland en Frankrijk.

Uitjes

CORPUS
Het lichaam is de basis van álles, maar hoe werkt dit ingenieuze CORPUS eigenlijk?

Maak in het 5D-harttheater een duizelingwekkende reis als rood bloedlichaampje en ontdek in de hersenshow de spectaculaire werking van het menselijk brein. Hoe reageren je darmen op een broodje kaas? Wat gebeurt er als je niest en waar op je tong proef je suiker of juist zout? Antwoord op deze en duizend andere vragen vind je tijdens die opmerkelijke ontdekkingstocht voor jong en oud bij CORPUS ‘reis door de mens’.

Volkenkunde
Een dagje Museum Volkenkunde is  voor jong en oud een ware belevenis! Van Australische kunst en de bedevaart naar Mekka tot kleur-en speurtochten en djembé lessen, voor ieder wat wils. Kom meer te weten over onze activiteiten en tentoonstellingen voor een dagje uit in het Volkenkunde Museum.

Wereldmuseum
Het vernieuwde Wereldmuseum Rotterdam heeft een gratis toegankelijke vaste opstelling met maar liefst 1.800 topstukken uit Azië, Oceanië, Amerika, het islamitisch cultuurgebied en Afrika. Alle kunstartikelen komen uit de eigen collectie. Het thema spiritualiteit is de rode draad van de presentatie. Naast het hoge informatieve gehalte vinden jong en oud amusement in film, dans, muziek en theater.